Over mij

September 2009....

Op visite worden onder het genot van een biertje de vakantieverhalen uitgewisseld. Een van mijn vrienden verteld over de afsluiting van zijn vakantie in Oostenrijk waar hij heeft meegedaan aan een toertocht voor wielrenners. Hij is hierbij over de Passo del Stelvio gefietst. Een berg die ik ken van mijn vroegere vakanties. Ik ben er toen een aantal keren met de auto overheen gereden en zat steeds weer vol bewondering te kijken naar de wielrenners die omhoog fietsten via 48 (!) haarspeldbochten. Een fantastische route met de auto waarbij ik toen al zei hier ooit ook eens op de fiets overheen te willen.

Nu, zes jaar later, besef ik me ineens dat als ik geen actie onderneem ik niets zal waarmaken van mijn ambities. Op dat moment sprak ik mijn vrienden toe en verklaarde dat ik in 2010 de Stelvio over zou fietsen!

Ik zat op dat moment niet echt lekker in mijn vel en was veel te zwaar. Je snapt de reacties die ik kreeg. Waar mijn vrienden, met een big smile, nog enig begrip toonden werd gelach mijn deel bij anderen. Ik beschouwde dat echter als een motivator om te laten zien dat het mij menens was.

Ik geloof in mijzelf en wist op dat moment dat ik het ging volbrengen!

Bijna 9 maanden later was ik vijftien kilogram afgevallen, had mijn eigen business opgezet, had weer plezier, zat vol energie, ik zat goed in mijn vel en…..

IK BEN OVER DE STELVIO GEFIETST!

Na slechts 8,5 maand trainen. Kun je je voorstellen hoe ik mij op dat moment voelde?

Wat heeft ervoor gezorgd dat ik ook daadwerkelijk over de Stelvio ben gefietst?

Nadat ik thuis was van de visite heb ik mij direct ingeschreven voor de tocht en het deelname-geld overgemaakt. Ik heb vervolgens iedereen in mijn omgeving verteld wat ik ging doen en dat ze me daarop mochten afrekenen. Ik heb daarmee veel mensen aan het lachen gekregen!

Als ik het kan kun jij het zeker!

Ik woog 115 kg en had, met een lengte van 196 cm, niet bepaald het ideale figuur voor iemand die bergop wil fietsen.

En natuurlijk hangt het af van je conditie, je leeftijd, gewicht, etcetera, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen over deze berg kan fietsen. Uiteraard zolang je geen ernstige blessures krijgt.

Ook al weeg je 150 kg en, begrijp me niet verkeerd, lijkt het onmogelijk een berg over te fietsen. Dat is het niet. Ook jij kunt het! Het zou misschien wel ongezond zijn om dit binnen 8 maanden te doen, maar stel je doel dan op 16 of 24 maanden.

Voor iemand met een goede basisconditie is het mogelijk dit doel binnen 8 maanden te realiseren. Wil je op zeker spelen ga dan even bij een sportmedisch advies centrum langs.

Feit is dat je een doel moet stellen zodat je een schema kunt maken waaraan je je moet houden.

Iedereen kan een schema maken, alleen slechts een aantal mensen kan zichzelf eraan houden.

Als jij dat ook kunt, dan heb je het voor elkaar! Als je je aan het schema houdt, dan is er geen twijfel mogelijk dat je de berg over zult fietsen, zo simpel is het.

Ik heb mij aan mijn schema gehouden…

en op 27 juni 2010 ben ik over de Stelvio gefietst. De Stelvio is een 2757 meter hoge berg op de grens van Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Via 48 haarspeldbochten gaat het 25 kilometer lang omhoog met stijgingspercentages tussen de 7% en 11%, één van de zwaardere beklimmingen in de Alpen.

Nu moet je weten dat de beklimming van de Stelvio mijn eerste doel was als onderdeel van een 168 kilometer lange toertocht. Deze toertocht, de Dreilaender Giro, is een eendaagse tocht door Oostenrijk, Italïe en Zwitserland waarbij je twee zware passen over moet: de Passo del Stelvio en de Passo del Fuorno (de Ofenpass).

Deze uitdaging stond voor mij in het teken van doelen stellen. Niet alleen op sportief gebied maar ook in mijn leven.  Door bewust ergens voor te gaan, kun je dingen bereiken die aan het begin onmogelijk lijken.

Ik ben ervoor gegaan en heb mijn doel gerealiseerd. Dit deed mij beseffen dat als ik over de Stelvio kan fietsen, ik dat kan bereiken, anderen dat ook kunnen.

Ik hoop daarom dat ik je met mijn trainingsschema en wielertips op weg kan helpen naar je eigen (wieler-) doelen.

Op jouw succes!

Reacties zijn gesloten.