Luister naar je lichaam

Net begonnen met fietsen en lekker fanatiek dus veel kilometers maken. Ja, dat kan maar belangrijker is nog hoe begin je. Heb jij al jaren niets gedaan en wil je nu in een keer volop gaan sporten of ben je altijd wel met sport bezig geweest en zoekt nu een nieuwe uitdaging?

In het laatste geval is je lichaam gewend aan sport maar misschien niet aan de specifieke fietshouding en bewegingen. In het eerste geval is je lichaam überhaupt niets gewend en moeten je spieren weer geactiveerd worden. Hoe het ook zij: in beide gevallen is de belangrijkste boodschap: “luister naar je lichaam!

Als jij jarenlang niets of weinig aan sport hebt gedaan kun je niet verwachten dat je morgen zo even twee uur (of langer) op tempo gaat fietsen. Nee, begin dan rustig aan bijvoorbeeld door eerst een half uur in rustig tempo warm te fietsen. Daarna een serie van drie keer vijf minuten tempo fietsen afgewisseld met vijf minuten rustig fietsen om te eindigen met een half uurtje rustig uitfietsen.

Het kan zijn dat je dit nog te zwaar vind. Is niet erg. Pas het schema aan en probeer eerst een uurtje rustig fietsen vol te houden. Het gaat er niet om je ten koste van alles aan het schema te houden. Nee, je bouwt het langzaam op en geeft je lichaam de kans aan de nieuwe sportieve ‘ik’  te wennen. Geloof me je lichaam geeft voldoende signalen af om je te laten weten of het lekker en goed of zwaar of slecht gaat. Luister daar dus naar!

Dit bericht is geplaatst in Wielertips en getagd , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>